FAQ Scholingsaanbieder
Op deze pagina geven we extra informatie over veel gestelde vragen en beantwoorden we de meest gestelde vragen over accreditatie.
Er is één Accreditatiebureau Kwaliteitshuis Fysiotherapie met één Accreditatiecommissie die accreditatieaanvragen beoordeeld. Geaccrediteerde scholingsactiviteiten zullen punten opleveren voor alle geldende regelingen en registers binnen het Individueel Register Fysiotherapie waarin een fysiotherapeut geregistreerd staat.
Het Kwaliteitshuis Fysiotherapie maakt gebruik van PE-online voor het aanvragen van accreditatie, het beoordelen van accreditatieaanvragen en de communicatie over deze aanvragen. Het beleid, de tarieven en standaardvoorwaarden vind je hier. Ook verdere informatie vind je op deze website onder het portaal Scholingsaanbieder.
Heb je op de website met bijbehorende documenten geen antwoord op je vragen gevonden, mogelijk staat jouw vraag hieronder.
Om een scholing te laten beoordelen dien je een aanvraag in via PE-online. Hiervoor heb je een scholingsaanbieder account nodig.
- Heb je al een scholingsaanbieder account in PE-online? Dan kun je hier direct starten met jouw accreditatieaanvraag.
- Heb je nog geen scholingsaanbieder account in PE-online? Vraag deze dan hier aan. De aanvraag wordt door het Accreditatiebureau geautoriseerd. Na autorisatie kun je starten met jouw accreditatieaanvraag.
Documenten
Allereerst, een scholingsaanbieder account in PE-online. Voor het aanvragen van accreditatie voor een scholingsactiviteit vul je een (online) vragenlijst in via PE-online. Ook vragen we je een aantal documenten te uploaden
Vakinhoudelijke scholingsactiviteiten dragen direct bij aan kwaliteitsverbetering van het (verbijzonderde) fysiotherapeutisch handelen, in de rechtstreekse behandelrelatie met de patiënt en diens bewegend (dis)functioneren, zoals staat beschreven in het KNGF Beroepsprofiel Fysiotherapeut 2021 en de beroepsprofielen van de verbijzonderingen.
Beroepsgerelateerde scholingsactiviteiten vallen buiten het vakgebied van de fysiotherapeut zoals beschreven in het KNGF Beroepsprofiel Fysiotherapeut 2021 en in de beroepsprofielen van de verbijzonderingen, maar binnen de reguliere gezondheidszorg en/of de fysiotherapeutische praktijkvoering. De scholingsactiviteit en de daarin gepresenteerde theorieën, inzichten en vaardigheden zijn voorwaardelijk voor de analyse en behandeling van patiënten met een gezondheidsprobleem in relatie tot bewegend (dis)functioneren. De scholingsactiviteit heeft de potentie om bij transfer van de aangereikte kennis en inbedding in de klinisch fysiotherapeutische beroepsuitoefening bij te dragen aan de kwaliteit van de fysiotherapeutische zorgverlening en/of praktijkvoering.
Als de scholingsactiviteit alleen als geheel te volgen is, dus met toetsing na het doorlopen van de gehele e-learning en puntentoekenning alleen per gehele e-learning, dien dan de aanvraag van de e-learning in als één geheel. Dit zal bij de meeste e-learnings het geval zijn.
Dien alleen een aanvraag in modules in als de scholingsactiviteit per module op zichzelf staand te volgen is, waarbij per module geaccrediteerd dient te worden. Elke module moet dan als een opzichzelfstaande scholingsactiviteit kunnen worden gezien, inclusief toetsing. Een dergelijke scholingsactiviteit kan uit maximaal zes verschillende modules bestaan, die maximaal drie uur duren en getoetst worden met het vereiste aantal vragen (zie Accreditatiebeleid, paragraaf 2.7.5.). Een deelnemer aan de e-learning kan dan per module de scholingsactiviteit volgen, daar punten voor krijgen, en ook besluiten te stoppen met de e-learning zonder die geheel te hebben doorlopen. Bij dit type accreditatieaanvraag van e-learning zijn alleen hele punten per module mogelijk, rond eventueel naar beneden af. Bij de laatste module van de e-learning kan de afronding opgeteld worden.
Voor het indienen van een verlengingsaanvraag moet je in PE-online een nieuwe accreditatieaanvraag starten. Maar, bij de vraag “Wilt u voor de nieuwe aanvraag de gegevens kopiëren van een eerder gemaakte aanvraag?” vul je het ID-nummer in van de geaccrediteerde scholingsactiviteit. Vervolgens selecteer je “ja” bij “Is deze scholing een verlengingsaanvraag van een eerdere aanvraag?”.
Een verlenging is alleen mogelijk bij een scholing die met het huidige accreditatiebeleid is beoordeeld. Bij een positieve beoordeling van de verlengingsaanvraag wordt de accreditatietermijn van een ééndaagse scholingsactiviteit met 1 jaar verlengd en die van een meerdaagse scholingsactiviteit met 2 jaren.
Een verlenging kan éénmalig plaatsvinden. Hierna moet er een geheel nieuwe aanvraag ingediend worden.
Na betaling van de factuur wordt de accreditatieaanvraag gekoppeld aan de beoordelende Accreditatiecommissieleden en beginnen zij met de beoordeling. De commissie heeft 6 weken de tijd om een accreditatieaanvraag te beoordelen.
Het kan voorkomen dat jouw accreditatieaanvraag wordt afgewezen door de Accreditatiecommissie. Ben je het hier niet mee eens? Je kunt binnen zes weken na dagtekening van het besluit een bezwaar indienen. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt je op de pagina Proces accreditatie aanvragen en de procedure vind je in het Accreditatiebeleid.
Mocht de Accreditatiecommissie je aanvraag na heroverweging blijvend afwijzen dan heb je de mogelijkheid een beroepsschrift in te dienen bij de onafhankelijke Beroepscommissie Accreditatie. Meer informatie over het indienen van een beroepschrift en de procedure vind je in het accreditatiebeleid.
Binnen het Kwaliteitshuis Fysiotherapie is het mogelijk voor scholingsaanbieders om in aanmerking te komen voor een instellingsaccreditatie. Met een instellingsaccreditatie krijgen instellingen de bevoegdheid om zelf het door hen opgestelde scholingsaanbod aan te vragen, te beoordelen en te accrediteren. De beoordeling of jij als scholingsaanbieder in aanmerking kan komen voor een instellingsaccreditatie ligt bij de Accreditatiecommissie.
Staat jouw vraag er niet tussen?
Scholingsaanbieders kunnen contact opnemen met: